Wanneer zijn medewerkers tevreden? In dit artikel bespreken we vijf praktische signalen, zodat je motivatie kunt herkennen. Gemotiveerde medewerkers doen meer werk, zijn minder vaak ziek, verlaten minder snel het bedrijf en tonen meer initiatief en ondernemerschap. Heel praktisch wordt het niet met dit soort voorbeelden. Hoe herken je medewerkers die zich gemotiveerd voelen?

Gemotiveerde medewerkers waarderen collega’s

Gemotiveerde medewerkers voelen zich positief over hun werk en kunnen  met waardering naar andere collega’s te kijken. Ze geven complimenten aan anderen en zijn oprecht trots op de prestaties van collega’s. Ze spreken dit ook uit. Het succes van anderen wordt gevierd en dit is onderdeel van de cultuur binnen het team.

Gemotiveerde medewerkers bieden hulp

Gemotiveerde medewerkers zetten zich graag in voor anderen, ook als daar niet om gevraagd wordt. Ze kijken om zich heen of het werk van het team op orde is. Als er aanleiding is bieden zij zichzelf spontaan aan om een handje te helpen. De teamprestatie staat centraal voor gemotiveerde medewerkers en beperkt zich niet tot alleen het eigen onderdeel.

Gemotiveerde medewerkers kijken niet op de minuut

Gemotiveerde medewerkers zijn niet precies op tijd op het werk en komen ook niet te laat. Ze zijn voor de start van het werk aanwezig en stoppen niet als de officiële werktijd erop zit. Betrokken medewerkers voelen zich verantwoordelijk. Ze gaan pas naar huis als zij met een goed gevoel de zaak achter kunnen laten.

Gemotiveerde medewerkers komen met oplossingen

Gemotiveerde medewerkers zijn op zoek naar verbeteringen. Hoe laat ik het werkproces beter verlopen? Teamleden denken na over hoe er slimmer, beter of effectiever kan worden gewerkt. Het nadenken over oplossingen die het werk beter maken, zijn een duidelijk en praktisch signaal van motivatie.

Gemotiveerde medewerkers werken ook vrijwillig

Als je gemotiveerd bent, dan is het niet vreemd om soms buiten het werk om iets te regelen voor het team of voor de klanten van het team. Bijvoorbeeld vrijwillig wat werk oppakken. Het organiseren van een team uitje. Ook het starten van een innovatief project of het bezoeken van een congres zijn hier voorbeelden van. Jezelf vrijwillig aanbieden voor werkzaamheden die niet bij het eigen team, maar bij een ander team horen zijn duidelijke signalen van motivatie.

Wanneer zijn medewerkers tevreden?

Motivatie ontstaat als medewerkers een werkomgeving ervaren die waarderend werkt. Benieuwd naar wat waarderende werkomstandigheden opleveren? Lees hier verder >>